Magunkról

1970-ben elérkezettnek látszott az idő, hogy néhány, a szakmáját és hivatását szerető, az italszakmában és a bárvilágban dolgozó szakember megalapítsa a hazai bármixerek szakmai szervezetét, későbbi nevén az MBU-t. Hosszú-hosszú évekbe telt mire 1976 ban végre megalakulhatott a hivatalos hazai bárszervezet.

Ismerd meg a csapatot

Horváth István

MBU Elnök

Horváth István MBU Elnök
Születési év 1973
Jelenleg Kapuváron lakom családommal,
horvath-istvan-mbuA fertődi határhoz közel, St.Andrä am Zicksee-n vezetem saját éttermünket.
1994-óta vagyok tagja a szövetségnek.
Voltam Magyar Bajnok,s a nemzetközi versenyeken is értem el kiváló eredményeket.
Célom :
– a lehetőségeimhez képest összetartsam Uniót,
– a támogató cégekkel folyamatos kommunikáció
– a nemzetközi kapcsolatok ápolása
close
Bővebben

Morafcsik Péter

MBU Alelnök

morafcsik_peterMorafcsik Péter

MBU Alelnök

Születési év. 1970

Jelenlegi foglalkozás: Bols Mixer Akadémia vezetője

Budapesten lakom a családommal

Korábbi versenyek:

Számos hazai és nemzetközi versenyen indultam volt amit megnyertem és volt ahol nem értem el kimagasló teljesítményt, de minden versenyből tanultam, szakmai tapasztalatot szereztem, és rájöttem, hogy minden versenyen saját magamat fejlesztettem.

Célom a bártender szakma fejlesztése, a fiatal bártender utánpótlás kinevelése.
Email: mp@mixersuli.hu

close
Bővebben

Reiner Péter

MBU Flair szekció vezetője

reiner-peterReiner Péter

MBU Flair szekció vezetője

Jelenlegi foglalkozásom:

The Club étterem vezetője és Bacardi Planet Bartender School flair oktatója

Korábbi versenyek:

Kétszer voltam Magyar Országos flair bajnok illetve a TGI Friday’s kelet európai flair bajnoka Prágába. Pályafutásom során számos külföldi versenyen és világbajnokságon volt szerencsém részt venni. Moszkvában az Év Bartendere címmel tűntettek ki a Rostik Group keretein belül.
Céljaim:A fiatal flair generáció segítése,képzése ill. versenyek biztosítása.

close
Bővebben

Bánszki László

MBU Titkára

banszki-laszlo-nagyBánszki László vagyok, a Magyar Bármixer Unió Titkára. Vendéglátós ismereteim alapjait a békéscsabai szakiskolában szereztem, majd nem sokkal ezután Budapesten végeztem el egy bármixer tanfolyamot. Egy rövid ideig még békéscsabai bárok vendégeit szórakoztattam megszerzett tudásommal, majd 2001-ben Budapestre költöztem, s itt folytattam ebbéli tevékenységem. Rutint, tapasztalatot szereztem, s természetesen folyamatosan képeztem magam az italszakma különböző területeivel, mint például a kávé vagy a flair bartending. Számos hazai és nemzetközi koktélversenyen szerepeltem melyek sikerei közül  a szlovéniai Bledben megrendezett nemzetközi kupa 1. helyére vagyok a legbüszkébb. 2008 őszéig dolgoztam mint aktív bártender, azóta csak rendezvényeken, bemutatókon valamint előadásokon gyakorlom a szakmát. Mindezekkel párhuzamosan 2002-től 2016-ig a Bols Mixer Akadémia vezető oktatójaként is tevékenykedtem, s nagy örömmel tölt el hogy jónéhány kolléga került ki a kezeim alól, s lett sikeres a szakmában. Jelenleg a borok és pezsgők világában dolgozom, de természetesen a kevert italoktól valamint a bármixerek munkájától nem szakadtam el. A Magyar Bármixer Unióban végezendő munkámat megtiszteltetésnek tartom, örülök hogy segíthetem tagjaink munkáját, versenyzését.
close
Bővebben

...fontos mérföldkövek a Magyar Bármixer Unió első negyven évéből...

Kezdetben az akkori lehetőséggel élve, a Magyar Szakács és Cukrász Szövetség alatt, annak szekciójaként működve Magyar Mixerek Szakosztálya néven fogta össze az érdeklődő, a lelkesedéstől fűtött és nagy becsvággyal tenni akaró, nem túl nagyszámú tagságot.

1976-ban nagy érdeklődéssel került megrendezésre az első hazai koktélverseny. Az első verseny bajnoka Sándor Ottó. A tagok többsége az ország előkelő szállodáiban, éjszakai szórakozóhelyeken és rangos éttermekben működő bárokban dolgozott. Már a kezdetektől szoros kapcsolat alakult ki az akkor még ugyancsak szűkös számú, de fontos italforgalmazó vállalattal, továbbá már a kezdetektől a szervezetjelentős partnerei között tarthattuk számon a hazai szállodavállalatok mindegyikét, melyek rendszeresen, igen jutányosan lehetőséget és helyszínt biztosítottak a versenyeink megrendezésére és devizakeretükből kifizették a nemzetközi tagdíjunkat.

Az MBU célkitűzése, missziója

a hazai bartender szakma fejlesztése, a tagság összetartása

a Támogató Cégek és az Unió közötti erős szakmai kapcsolattartás

információáramlás és tapasztalatcsere elősegítése

a Nemzetközi Bartender Világszövetséggel / IBA / történő szoros együttműködés, kapcsolattartás

hazai és külföldi versenyek szervezése, rendezése

a tagok részére hazai és külföldi munkavállalás elősegítése

szakmai innováció

A szervezet megerősödése, a támogatók elkötelezettsége a hazai sikerek és a tagság lelkesedése, valamint néhai Karczag János elnök úr jelentős lobby tevékenysége hatására, két évig tartó kötelező várakozás után, az akkori Jugoszláviában, Opatijában, az IBA 1979 novemberében megrendezett kongresszusán, a hazai szervezet az IBA teljes jogú hivatalos tagja lett. Minden az IBA tagságra jelentkező és a tagságot elnyerő országból csak egy szakmai szervezet lehet tag. A tagországok éves tagdíjat fizetnek, kiérdemelt tagságuk csak érdemtelenség okán szűnhet meg, de erre még nem volt példa.

Idehaza nagy lendületet adott a vendéglátás általános fejlődésének, hogy a 70-es évek második felétől, sorra épültek és nyitottak új szállodák pl. az akkori Intercontinental (ma Marriott), majd a Forum, a Hyatt (ma Sofitel), Novotel, Penta Hotel, Margitszigeti Thermál, Sport Szálló (mai Flamenco helyén), stb. Komoly turisztikai fejlesztés indult el és hazánk egyre népszerűbb lett a külföldi üzletemberek és turisták körében. Biztonságos éjszakai élet volt a kornak megfelelő, , kiváló zenés műsoros bárokkal, revükkel. A Maxim, a Moulin Rouge, a Béke Kupola, a margitszigeti Havanna Bár, a Pipacs, Emke, Gellért bár, Éden, Jereván, Piccolo, Savoy, Hungária, Casanova, stb. és a sor nem teljes. Ekkor kezdett egyre népszerűbb és fontos lenni a bárpult mögötti munka. A nyelveket beszélő szakképzett mixerek és mixernők (mert akkor még így neveztük őket) jól fizető állásokba kerültek. Minden szállodában volt lobby vagy cocktail bár, sokban műsoros éjszakai bár is. Divatos szórakozássá vált a disco. Erre az időszakra tehető a hévízi Thermal szállodák nyitása is, továbbá néhány vidéki nagyvárosi hotel felújítása és igen jelentős szezonális forgalom volt a Balaton mindkét partján lévő új hotelekben és bárokban.

Néhány szó az IBA-ról. A világszervezet a korabeli írások, jegyzőkönyvek szerint, 1951. február 24-én, egy szombati napon, hét európai ország (Anglia, Dánia, Franciaország, Hollandia, Olaszország, Svédország és Svájc ) bartender szövetségének kezdeményezésére a dél-angliai Torquay városában a Grand Hotel Torquay szalonjában jött létre.

A fenti alapító szövetségek elnökei megállapodtak, hogy létrehoznak egy nemzetközi szakmai szervezetet annak érdekében, hogy ezután nemzetközi szinten döntsék el, ki a világ legjobb bartendere. Az új szervezet első elnökének Mr. W.J. Tarling-ot /Anglia/ választották. Azóta 21 alkalommal választott az IBA közgyűlése elnököt, néhány jeles személyiség több cikluson át is működött. Korábban mindig európai elnökök töltötték be a tisztséget, 2014. óta Mr. Ron Busman /Hollandia/ az elnök, aki jelenleg első mandátumát tölti. A mindenkori elnök munkáját az európai, az észak és dél-amerikai, az ázsiai és a déli féltekén (Ausztrália, Dél-Afrika) élő, 1-1 választott alelnök segíti. Az európai alelnök a Spanyol Mr.Pepe Dioni. Az IBA hivatalos nyelve az angol, de Közép és Dél-Amerika nagyszámú spanyol nyelvű tagszövetségei helyben, egymás között spanyolul kommunikálhatnak. Az IBA hivatalos magazinja a Drink International szaklap.

A MBU / SBH (Section of Barmen of Hungary) harmincegyedikként csatlakozhatott a ne,zetközi szövetséghez. Az IBA ma már a világ ötvenöt országában, öt földrészen,  „mint a bartenderek hatalmas nagy családja„ működik.

A MBU 2001-től un. nem profit orientált, önálló jogi személy, rendes, támogató, pártoló, és tiszteletbeli tagjait tömörítő szakmai szervezet.

A MBU sikeres működését itthon és külföldön, a mindenkori tagok lelkes munkájának és támogatóival való hasznos együttműködésének köszönheti.

Az évenként sorra kerülő Magyar Bajnokság a MBU legfontosabb versenye. Itt a két kategóriában az első helyezést elérő kollégák, nyernek jogot az IBA világbajnokságán való részvételre, utazásukat a MBU, szállás és étkezési költségeiket az IBA fizeti.

Az IBA az évenkénti VB ideje alatt tartja aktuális kongresszusát, amelyen az összes tagország elnöke és egy delegált vezető vesz részt. Itt jelentős döntések születnek, az italgyártó és forgalmazó cégeket és a bartender szakmát globálisan érintő új trendek, megjelenő termékek, verseny szabályok, a szakmai fejlődés iránya, az italpiac változása kapcsán, melyek a legfőbb témák. Az IBA-t támogató globális italcégek szinte kivétel nélkül sok-sok éve hazánkban is jelen vannak. Nagy hangsúlyt kap az európai, dél-amerikai és ázsiai Training Centerekben az igen magas szintű, angol nyelven folyó, önköltséges szakmai továbbképzés, annak szervezése és programja, tanterve. Néhány tagunk az elmúlt években részt vett és sikeres vizsgát is tett ezen a színvonalas képzésen. A Training Centerek kialakulásáról korábbi és mai működéséről valamint az IBA életéről, aktuális híreiről, a tagországokról, támogatókról, versenyekről, stb. bővebb ismeretek találhatók a www.iba-world.org oldalon. A kongresszusok fontos visszatérő témája a felelősségteljes italfogyasztás általános érdeklődéssel övezett kérdése is.

A Magyar Bajnokságon és az év során megrendezett egyéb versenyeken kimagasló eredményt nyújtó további versenyzők nemzetközi meghívásos versenyeken vehetnek részt, melyekre az utazás önköltséges, az ellátást a meghívók fizetik. Az így szerzett tapasztalatokat, verseny rutint a tagok szakmai előmenetelük és további eredményeik elérésében hasznosítják.

Tagjaink által számos európai versenyen elért kiváló, dobogós szereplésével is méltán büszkélkedhetünk, ilyen a Finlandia Cup, a Bacardi Grand Prix, a Bols, a De Kuyper és a Grand Marnier versenye vagy a Marie Brizard, ismét csak a teljesség igénye nélkül, de itt kell megemlíteni a Mattoni versenyeken elért kimagasló eredményeket is. Hagyományosan jól szerepeltek kollégáink Bledben, Opatijában, Dubrovnikban, Stuttgartban és az évenként különböző helyszíneken megrendezett Duna Kupán.

Az első Duna Kupa magyar-osztrák kezdeményezésre 1986-ban Budapesten került megrendezésre. Jelentős esemény volt és nagy elismerést váltott ki a Budapesten 1993-ban, 27 ország fiatal bartenderei körében lebonyolított nagy sikerű Bacardi Martini Grand Prix nemzetközi vetélkedő, melyre az IBA akkori francia elnöke Mr. Michel Bigot is ellátogatott és a szervezésről nagy elismeréssel nyilatkozott. Jelen volt továbbá az IBA teljes vezérkara valamint a Martini cég külföldi és hazai magas rangú képviselői. Az eseményre 220 meghívott vendég érkezett, az olasz RAI UNO televízió és nagyszámú nemzetközi és hazai újságíró adott magasztaló tájékoztatást. A szakma idehaza is kimagasló eredményként értékelte a versenyt.

Reményeink szerint további folytatása lesz a 2007-ben és 2008-ban a Magyar Bajnoksággal egy időben szervezett meghívásos Budapest Cup vetélkedőnek. Új kezdeményezésként 2009 őszén a szomszédos országok részvételével Zalakaros adott otthont az első Közép Európai Cocktail Challange és Champion’s League nevű megmérettetésnek, amelyre az európai alelnök is ellátogatott, aki a versenyt nagyra értékelte és követendőnek nevezte.

Felejthetetlen elért eredményeink közül kiemelkedik a 2004-ben Portugáliában rendezett első Európa Uniós Cocktail Fesztiválon elért első helyezés, és a két IBA világbajnokság (2000 Singapore illetve 2004 Las Vegas) ahol két kollégánk nagyon előkelő, harmadik helyezést ért el.

Összességében versenyzőink IBA és egyéb versenyszereplése, az erős nemzetközi mezőnyben hosszú évtizedek óta kifejezetten jónak, eredményesnek, folyamatosan fejlődőnek mondható, ami nagy büszkeség a hazai vendéglátás, a társ szakmák és természetesen a MBU tagsága részére.

Nagyon szép sikereket érnek el itthon és külföldön a jól felkészült, csinos barmaid tagjaink is.

További büszkeség a más országokban, a világban vendégmunkásként dolgozó kimagasló eredményt teljesítő – olykor korábbi hazai első helyezett – kollegákkal találkozni különböző versenyeken. A Puerto Rico-i  VB „magyar” hölgy résztvevője, aki 2003-ban magyar bajnokként Sevillában szerepelt, néhány éve már Ausztráliában él, és az ott szerzett bajnoki címe jogán versenyzett nagy sikerrel Ausztrália színeiben. A legutóbbi 2009 évi VB-én pedig két országot, Ciprust és Írországot is magyar bártender képviselte. Külön megtiszteltetés volt a berlini VB alkalmából együtt örülni, ahol a megalakulásuk századik évfordulóját ünneplő /DBU/ Német Bárszövetséget is köszönthettük.

Jelentős szakmai erőt képviselnek a flair kategóriában versenyző fiatal fiúk és lányok, az ő eredményeikre is büszkék lehetünk itthon és külföldön egyaránt.

Felelős utánpótlás nevelés, és magas szintű képzés történik a különböző iskolákban, tanfolyamokon, melyek egy része senior bartender és mester bartender tagjaink vezetésével működik. Az itt végzett hallgatók többsége, akik elköteleződést éreznek, tagjaink sorát gyarapítják, így biztosítva az utánpótlást.

A MBU vezetőségét, szakmai rátermettségük, pályafutásuk során elért eredményeik és kivívott tekintélyük okán rendszeresen meghívják nemzetközi eseményekre zsűrizni és közreműködni. A MBU napi működésében, a versenyek és rendezvények szervezésében, azok lebonyolításában az oktatásban sok segítséget nyújtanak a már nem aktív, de nagy időket megélt kollégák, az ő munkájuk is példaként szolgál a mai fiataloknak, és a kezdő tagoknak.

A MBU illetve jogelődje megalakulása óta negyven, az IBA tagfelvétel óta harminchét év telt el. Az ez idő alatt elért számtalan szép eredmény, néha balsiker, további erőfeszítésekre sarkalja a vendéglátó szakma e fontos területén dolgozó vezetőket és tagokat.

Kótai Attila  alapító tagként, kezdetben alelnökként, majd Karczag János 2004 májusi 1-i halála után elnökként évtizedeken át sikeresen munkálkodott a hazai és nemzetközi báréletben.

2014-ben átadta elnöki posztját Horváth Istvánnak, azóta Tiszteletbeli Elnökként segíti az MBU munkáját.

Horváth István elnök, Morafcsik Péter alelnök, Reiner Péter a Flair Szakosztály vezetője és Bánszki László az MBU Titkára segítségével vezetik és irányítják az MBU-t.

Hálás szívvel és őszinte tisztelettel gondolunk az alapítókra, a nagy elődökre, és mindazon korábbi tagjainkra, akik az elmúlt sok-sok évben jó érzést, örömöt, derűt, szép eredményeket, tartást hoztak a Szervezet életébe.

Különösen nagyra kell értékelni Karczag János elnök úr kitartó igyekezetét és a szakmánk hazai elismertetése érdekében kifejtett szívós munkáját. Ezek eredményeként 1994-ben a Munkaügyi és Oktatási Minisztérium a mixer/bartender foglalkozást önálló szakmaként fogadta el. Az akkori oktatási anyag és szakmai vizsgarendszer kialakítása is Karczag János nevéhez fűződik.

Örömmel emlékezünk azokra a bajnokainkra, akiknek pályája időközben ugyan már más irányt vett, de akkori tevékenységükkel, önzetlen munkájukkal segítették elérni a közös és egyéni sikereket, és tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a MBU/SBH jó hírnevéhez itthon és a világban.

A tagság és a tisztségviselők emberi és szakmai hozzáállása, az MBU-ban végzett kitartó munka, az összetartozás, az elődök teljesítménye, egymás kölcsönös tisztelete és értékelése elsőszámú prioritás, mert egy szervezetet mindig a tagjai tesznek erőssé és sikeressé.

A támogató cégekkel a jövőben is folytatatni kívánjuk az eddigi hasznos, mindkét fél részére ellőnyös együttműködést. Számíthatnak a MBU-ra, mint ahogy mi is számítunk rájuk.

A támogatóink megbecsülése, az elért eredmények okán érzett jogos büszkeség, a folyamatos fejlődés és az egészséges becsvágy, ez a még jobb teljesítmények eléréséhez vezető és követendő út.

Köszönetet mondunk minden tisztelt pártoló tagunknak, támogatónknak, akik erkölcsi, anyagi segítségükkel és igyekezetükkel, kiváló termékeikkel nagyban hozzájárultak és reméljük a jövőben is hozzájárulnak a Magyar Barmixer Unió munkájához, tagjaink szakmai fejlődéséhez.

Visszaemlékezés

Kótai Attila MBU Tiszteletbeli elnök és

Horváth István az MBU jelenlegi elnök feljegyzéseiből

Következő visszaemlékezésünkben részletesebb összefoglalót készítünk a kezdeti sikerektől napjainkig az IBA és a MBU életében elért jeles eredményekről a hazai és nemzetközi versenyekről és eseményekről.